TEATRUL JEAN BART TULCEA                     Centrul  Cultural  ”Jean Bart” Tulcea                     TEATRUL JEAN BART TULCEA

 

     Adresa:                Tulcea, Str. Progresului, nr.34, 820029
     Telefon/Fax: :      +40240 519329
     E-mail:                centrulculturaltulcea@yahoo.com
     Director:              Ştefan Paul Ionuţ
      http://www.artl.ro

TEATRUL JEAN BART TULCEA     Centrul Cultural "Jean Bart" din Tulcea (CCJBT) este singura instituţie profesională din Dobrogea de Nord responsabilă de elaborarea politicilor şi acţiunilor culturale, de crearea şi promovarea artelor.

      Municipiul Tulcea, poartă a paradisului Deltei Dunării, este un oras al diversităţii, un spatiu unde trăiesc, în perfectă comuniune, o paletă largă de etnii: rusi, lipoveni, turci, tătari, greci, italieni, germani, maghiari, evrei, ucraineni, bulgari, un oras devenit, din punct de vedere cultural si nu numai, un creuzet al esentelor tari.
      Într-un oras considerat încă din secolul al XIX-lea ca fiind cel mai important din Dobrogea, ce numără o populatie de aproape o sută de mii de locuitori, miscarea teatrală s-a manifestat de timpuriu, dintr-o sete de cultură perfect justificată.
      În anul 1898, la 21 ianuarie, cu un veac în urmă, lua fiintă în cadrul Liceului de Băieti “Principele Carol”, actualul Colegiu Dobrogean “Spiru Haret” din Tulcea, “Societatea stiintifico - literară a elevilor”, având menirea de a le cultiva gustul pentru frumos. Aşa s-a născut, in 1898, în cadrul acestei societăti, prima trupă de teatru şcolar în Dobrogea.
      I-a urmat, mai târziu, trupa de teatru neprofesionist “Altar”, înfiinţată în anul 1990 şi care, până astăzi, număra 90 de membri, cu o perioadă bogată în reprezentaţii teatrale. S-au jucat pe diferite scene - autentice sau improvizate - spectacole din dramaturgia naţionala şi internaţională, clasică sau contemporană, de la Caragiale, la Eugen Ionescu, Visniec, Shakespeare, Cehov, Gogol si mulţi alţii, unele spectacole fiind oferite publicului în premieră absolută. De asemenea, a participat la festivaluri naţionale si internaţionale, unde a câştigat numeroase premii.

    Trupa de teatru “Altar” a avut o însemnătate deosebită pentru oraşul nostru, fiind, practic, atât o rampă de lansare a multor membri, care au urmat diferite universităţi de gen si care astăzi joacă pe scenele tării sau peste hotare, dar si prin faptul că a atras atenţia autoritătilor locale, care au observat setea pentru cultură a localnicilor.
      TEATRUL JEAN BART TULCEAAstfel, în 15 februarie 2008, într-o clădire modernă, albastră, cu oglinzi ce amintesc de luciul Dunării, s-a inaugurat Teatrul “Jean Bart” Tulcea. Spaţiul  intim, în stil italian, creat în sala cu 324 de locuri, oferă publicului aşezat în fotolii confortabile, cea mai variată ofertă de spectacole. Este un spaţiu al artelor, al întâlnirilor, oferit artiştilor de toate vârstele, creând o punte între generaţii.

      Având ca obiectiv realizarea de producţii artistice  - spectacole dramatice, spectacole de teatru-dans, teatru experimental, concerte de muzică de genuri diferite – Teatrul „Jean Bart” a reuşit să adune în sălile de spectacole iubitorii artei dramatice, şi nu numai.
      Scena mare, unde au evoluat si evoluează atât artisti foarte tineri, cât si  artisti consacrati, are o deschidere de 16 m si o adâncime de 9,50 m.

 

TEATRUL JEAN BART TULCEA

 

      Teatrul dispune si de o sală studio cu 70 de locuri, cabine de machiaj, săli de miscare - dans, săli de expoziţie si un foaier cochet, dotat cu garderobă.
      În februarie 2010, Teatrul “Jean Bart” s-a unit cu alte trei instituţii de cultură: Ansamblul Artistic “Baladele Deltei”, Şcoala Populară de Arte si Meserii si Centrului Judetean pentru Promovarea si Conservarea Culturii  Tradiţionale, urmând programul de reorganizare al instituţiilor bugetare. Astfel, ia naştere Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea, instituţie publică de cultură, finanţată de Consiliul Judeţean Tulcea.

      În luna iulie, Centrul Cultural suferă o nouă reorganizare, Ansamblul Artistic “Baladele Deltei” intrând în subordinea Primăriei Municipiului Tulcea.  

      Din octombrie 2010, Centrul Cultural ”Jean Bart a devenit membru asociat al Conventiei Teatrale Europene, fiind a treia institutie din tară, după Teatrul National ”Marin Sorescu” din Craiova si Teatrul National Timisoara, ce are acest privilegiu.

   

TEATRUL JEAN BART TULCEATEATRUL JEAN BART TULCEA