REGIA AUTONOMĂ AEROPORTUL "DELTA DUNĂRII" TULCEA

 

 
Adresa: Şoseaua Tulcea- Constanţa, km 15, Judeţul Tulcea, 820250, OP1-CP 76
Telefon:00 40 240 512910
Fax : 00 40 240 511040
e-mail: aeroport@x3m.ro; office@aeroportul-tulcea.ro
Director general: Vâlcu Stoian
http://www.aeroportul-tulcea.ro/
 
Regia Autonomă Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea deserveşte o zonă cu o arie largă de interes atât a oamenilor de afaceri cât şi a turiştilor şi cercetătorilor arealului Deltei Dunării şi siturilor arheologice, judeţul Tulcea reprezentând o zonă cu un potenţial economic, cultural, ştiinţific şi turistic deosebit.
   
Regia Autonomă Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea asigură cerinţele pentru desfăşurarea activităţii controlului pentru trecerea frontierei – vamal, sanitar – uman, sanitar – veterinar şi fitosanitar dispunând de spaţii şi de posibilitatea organizării fluxurilor de pasageri şi marfă în condiţii foarte bune.
În ultima perioadă Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea a trecut printr-un amplu proces de modernizare a infrastructurii şi dotare cu mijloace de deservire a aeronavelor la sol, după cum urmează:
 • depozit de carburanţi (JET A1 şi AV GASS 100 LL)
 • ILS direcţie şi pantă cat. II,
 • fir director, balizaj luminos, PAPI – cat II,
 • terminal plecări cu 2 fluxuri (inclusiv check – in şi benzi cu cântar pentru bagajele de cală) şi 4 aparate control bagaje (pentru a scurta la maximum timpul de control),
 • terminal separat pentru sosiri,
 • facilităţi pentru pasageri wirelles, bar, panouri de afişaj, sisteme TV – audio etc., săli de pasageri moderne, grupuri sanitare moderne inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi, personal instruit pentru asistenţa persoanelor cu dizabilităţi, rampe pentru persoane cu dizabilităţi în toate zonele de acces, toată gama de utilaje de platformă,
 • scări pasageri, bandă bagaje, tanc de apă, vidanjă, cărucioare, tractor de tractat aeronavă, furcă tractare, air starter, ground power: 28 V, 115 Hz C.C.şi 115 V, 400 Hz C.A. aer condiţionat, degivror aeronave, cat. VII de luptă cu focul, asistenţă sanitară,
 • depozit de carburanţi (JET A1 şi AV GASS 100 LL).
Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea este singurul aeroport din ţară care deţine propriul depozit de carburanţi.
Aceste dotări şi investiţii au făcut ca numărul aeronavelor ce au utilizat facilităţile Aeroportului „Delta Dunării” Tulcea sa crească şi să ajungă, în anul 2010, la 3411 mişcări de aeronave comerciale.
Pentru prima dată de la înfiinţare , în anul 1973, pe aeroport au aterizat şi au fost deservite aeronave de tip Boeing 737 şi Airbus 320, aeronave ce au în jur de 180 de pasageri la bord.
Aeroportul Tulcea a fost autorizat de Autoritatea Aeronautica Civilă Română pentru efectuarea de servicii handling conform IATA – Airport Handling Manual, AHM 810.
Strategia de dezvoltare pe termen scurt şi mediu a Regiei Autonome Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea include transformarea aeroportului în aeroport internaţional, reprezentând unul din punctele importante cu implicaţii deosebite:
 • relansarea activităţii de transporturi aeriene la nivelul Regiei Autonome Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea;
 • rentabilizarea  Regiei Autonome Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea;
 • crearea de noi locuri de muncă ;
 • relansarea turismului.
În condiţiile în care infrastructura terestră şi navală oferă accesibilitate redusă şi consumatoare de timp preţios, Aeroportul din Tulcea oferă turiştilor facilitatea de a vizita paradisul Deltei Dunării într-un timp mai scurt. In acest context, FinMedia a conferit Aeroportului „Delta Dunării” din Tulcea premiul la sectiunea "Aeroporturi de top într-o zonă geografică senzaţională" - la editia a III-a a Airport Forum, 28 octombrie 2009, Bucureşti.
În baza Hotărârii nr. 1027 din 09.09.2009 privind deschiderea punctului de trecere a frontierei de stat şi a biroului vamal pentru traficul internaţional de călători şi de mărfuri pe Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea, acesta a devenit Aeroportul Internaţional „Delta Dunării” Tulcea.
În Monitorul Oficial al României nr. 758/12.11.2010 a fost publicat Ordinul nr. 891/8 noiembrie 2010 al Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii privind aprobarea certificării ca aeroport deschis traficului internaţional a Aeroportului „Delta Dunării” Tulcea