
MODERNIZAREA PORTULUI TULCEA DE LA MM 38+1530-LA MM 38+800
Portul Tulcea este unul dintre cele m ai mari și importante porturi fluviale românești. Situat în orașul Tulcea pe malul drept al Dunării, între kilometrii 70 și 73,5, cuprinzând sectorul industrial și cel comercial, portul este o sursă importantă de venituri pentru oraș, deoarece multe companii internaționale mari își desfășoară activitatea aici.
Începând cu anul 2012, Consiliul Județean Tulcea a demarat procedurile pentru preluarea terenului portuar, de la Ministerul Transportului, cheul fluvial de la gara fluvială veche din aval, pereul în dreptul gării fluviale, pereul amonte gara fluvială, cheul dane pasageri, de la Compania Naționala APDM și Infrastructura de acces cheu portuar de la Primăria Municipiul Tulcea.
Astfel, din anul 2018 Consiliul Județean Tulcea administrează Portul Tulcea și a putut depune proiectul ”MODERNIZAREA PORTULUI TULCEA DE LA MM 38+1530-LA MM 38+800” finanțat prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL INFRASTRUCTURĂ MARE (POIM)
OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTULUI:
Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii portuare care deservește traficul cu nave de mărfuri și traficul cu nave de pasageri, conform volumului actual și previzionat al cererii, în scopul creșterii eficienței și siguranței operațiunilor portuare.
Indirect, modernizarea infrastructurii portuare creează premisele pentru dezvoltarea serviciilor de transport naval de pasageri, prin creșterea numărului de curse zilnice și, după caz, a capacității navelor.
OBIECTIVELE SPECIFICE ALE PROIECTULUI:
1. Reducerea timpului necesar pentru manevrele de acostare a navelor de mărfuri și pasageri în Portul Tulcea;
2. Creșterea gradului de siguranță în transportul fluvial de mărfuri și pasageri;
3. Modernizare cheu pe o lungime de 1.510m
4. Modernizare drum de acces cu lungimea de 100m
5. Creare infrastructura portuară nouă cu o suprafață totală de 36.016,70mp
GRUP ȚINTĂ
1) Populația județului Tulcea și, în special, populația localităților din Delta Dunării accesibile doar pe calea apei;
2) Turiștii și vizitatorii Deltei Dunării;
3) Operatorii de transport naval;
4) Operatorii economici din județul Tulcea.
Rezultate așteptate
1. Condiții adecvate pentru acostarea și încărcarea/ descărcarea navelor de mărfuri (aprox. 4.200 tone/an în anul 2025) și respectiv reducerea timpului cu o medie de 4 ore/navă de mărfuri
2. Condiții adecvate pentru acostarea în siguranță a navelor de pasageri și reducerea timpilor de îmbarcare/ debarcare (economii de 0,5 ore/navă locală de pasageri și de 3 ore/navă de croazieră).
FINANȚAREA PROIECTULUI:
Valoarea totală: 190.162.236,67 lei
Valoarea totată eligibilă: 159.969.733,00 lei
Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR: 135.974.273,05 lei
Valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul de stat: 20.796.065,29 lei
Valoare confinanțare eligibilă din bugetul CJ Tulcea: 3.199.394,66 lei
Valoare neeligibilă, inclusiv TVA: 30.192.503,67 lei
CONFERINȚA DE LANSARE A PROIECTULUI
În data de 19 februarie 2020 a avut loc conferința de lansare a proiectului ”MODERNIZAREA PORTULUI TULCEA DE LA MM 38+1530-LA MM 38+800”. În cadrul Conferinței au fost prezentate obiectivele, bugetul soluțiile tehnice abordate, perioada de implementare, rezultatele așteptate. Prezentarea proiectului poate fi descărcată Modernizare port Tulcea.wmv. La eveniment a participat Președintele Consiliului Județean Tulcea, Dl. Horia Teodorescu, echipa de implementare a proiectului, condusă de Dna. Valentina Alexa, reprezentanții proiectantului și constructorului.
Începerea construcției este preconizată în vara acestui an.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro