Plaja Sulina

Sulina_plaja.jpg
SULINA – un liant între noi, cei de aici şi cei care vin cu spiritul mărilor

La Sulina se întâmplă ultima minune a Dunării, vărsarea în Marea cea Mare, invitându-ne să-i cunoaştem frumuseţea trecutului şi pe cea a prezentului, viaţa ei în întreaga complexitate. Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să cunoaştem această zonă.
Sulina este locul sensibilelor daruri făcute de natură, e locul în care Dunărea, fluviul cu adevărat european, îşi încheie misiunea. Spiritul Dunării, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră ne animă cu istoria şi prezentul său. Vine din timpuri străvechi spre noi şi prin noi trebuie să păşească spre generaţiile viitoare, cărora avem obligaţia de a le păstra nealterate valorile acestuia.
Poziţia geografică o recomandă ca fiind favorabilă şi fezabilă organizării de activităţi de turism intern şi/sau internaţional.
Finalizarea proiectului "Amenajare plajă Sulina" de către Consiliul Judeţean Tulcea si cele sus-mentionate nu sunt numai necesare, ci si suficiente pentru a lua în considerare crearea unei legaturi, între noi, cei de aici, si cei care vin sa cunoasca un mod de viata puternic ancorat în realitatea europeana.
Sulina2.jpg
În urma investitiei, plaja Sulina a fost amenajata si modernizata la standarde optime, având în dotare o scena tip amfiteatru, locuri de joaca, dusuri, un punct salvamar, un drum de acces care leaga localitatea de plaja cu o pista de biciclisti din pavele, o alee pietonala din pavele din lemn, o parcare la intrarea pe pod, sase module chiosc – administrativ – comert si spatiu închiriat obiecte de plaja, doua grupuri sanitare de plaja, doua pasarele acvatice amplasate la 50 de metri de la tarm, reteaua de alimentare cu apa potabila, reteaua de canalizare si reteaua de alimentare cu energie electrica în incinta amenajata, banchete din lemn, umbrare acoperite cu stuf, cosuri de gunoi. 
Sulina1.jpg

Este de menţionat faptul că plaja Sulina este cea mai lată porţiune de acest fel de pe litoralul Mării Negre si are cel mai fin nisip. Este situată la 2 km de oraş, iar în ceea ce priveşte apa mării, din 30 în 30 de metri sunt bancuri de nisip bune, în special pentru copii, evitându-se astfel riscul ca aceştia să meargă la adâncime mai mare dacă nu depăşesc primul banc de nisip. Plaja Sulina este o zonă de importanţă ecologică, deoarece aici se dezvoltă Volbura de nisip, o plantă aflată pe lista roşie a speciilor protejate. Obiectivele turistice te aşteaptă în fiecare zi să-ţi vorbească despre istoria, natura, cultura, tradiţia oraşului.
Biserica Sf. Nicolae construită între 1863-1868 şi refăcută în 1923.
Farul observator (sau Farul Vechi), construit în perioada Comisiei Europene a Dunării, este cel la care s-au realizat filmări pentru filmul "Toate pânzele sus". Fascinant este faptul că încă mai păstrează inscripţiile celor care au participat la construcţia sa.
Casa scriitorului român Jean Bart, pe numele său real Eugeniu P. Botez (1874- 1933), care la şcoala primară din Păcurari l-a avut ca învăţător pe însuşi Ion Creangă.
Muzeul şi Farul de aterizare a fost construit după înfiinţarea Comisiei Europene a Dunării prin "Actul public privind navigaţia la Dunăre", emis la 2 noiembrie 1865 la Galaţi. Astăzi, monumentul istoric se află în administrarea Oficiul Naţional pentru Protejarea Patrimoniului.
Uzina de apă. Conform legendei, la Sulina s-ar fi oprit Regina Olandei care, coborând din vapor, a cerut un pahar de apă şi a rămas mirată de faptul că într-un port cu activitate intensă apa de consum nu este filtrată. Astfel, a ordonat construcţia castelului de apă, acesta fiind darul ei către Sulina. S-a construit în 1897 şi funcţionează şi astăzi.
Pădurea Letea, cea mai nordică pădure subtropicală din lume şi cea mai veche rezervaţie naturală declarată a României, merită vizitată şi povestită. Caracteristica principală a pădurii este modul ciudat în care au crescut şi s-au dezvoltat arborii din această pădure. Trunchiurile sunt aplecate şi contorsionate, iar pădurea este singurul loc din Europa unde cresc liane.
Cimitirul maritim, la ieşirea din oraş, se prezintă ca un ansamblu de trei cimitire: cimitirul creştin, cimitirul musulman şi cimitirul evreiesc. Printre mormintele de ofiţeri şi comandanţi poate fi găsit mormântul Prinţesei Ecaterina Moruzi, nepoata Voievodului moldovean Ioan Sturza, născută la Istanbul dar care şi-a găsit sfârşitul la Sulina şi mormântul lui William Simpson, omul de încredere al inginerului şef al Comisiei Europene a Dunării.
Sulina deţine statutul de Zonă de Interes Naţional şi în luna iulie a fiecărui an, oraşul găzduieşte Festivalul Concurs Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală Sulina (anul acesta, ediţia a XIV-a).
Casa de Cultură Sulina îşi propune în acest an o serie de manifestări culturale şi educative printre care:
"Ziua Dunării"(29.062011);
"Cântecele mării": spectacol-concurs pe malul mării (09.07.2011);
"Tulcea Folkest" – festival concurs naţional de muzică folk, ediţia a IV-a (29-30.07.2011);
"Serbările Deltei" – festivalul naţional al minorităţilor naţionale, ediţia a XI-a (12-14.08.2011);
"Ziua marinei" (15.08.2011);
"Tinereţe fără bătrâneţe" – ziua internaţională a seniorilor, spectacol dedicat seniorilor oraşului Sulina (01.10.2011).
Sulina este un jurnal, un tărâm de poveste în care descoperim amintirea trecutului în oglinda magică a apelor, farmecul naturii şi bogăţia culturală care stau mărturie evidentă a unui oraş special, vizitat anual de turişti care pleacă cu gândul şi dorinţa de a reveni cât mai curând.
 
Sulina3_Far.jpgSulina4.jpg