Căile de comunicaţie tulcene asigură întreaga gamă de transporturi (rutiere, feroviare, fluviale, maritime, aeriene), fiind al doilea judeţ al ţării, după judeţul Constanţa, care beneficiază de prezenţa pe teritoriul său a tuturor categoriilor de asemenea mijloace.
Judeţul Tulcea, beneficiază de o reţea de drumuri publice destinate circulaţiei rutiere ce măsoară 1.332,169 km, reprezentând 1,687% din totalul drumurilor publice la nivel naţional.
Din totalul de 1.332,169 km de drumuri publice, 324,783 km reprezintă drumuri naţionale, din care 150,820 km de drum european, 553,748 km de drumuri judeţene şi 453,638 km de drumuri comunale.
Municipiul Tulcea reprezintă principala localitate de plecare către Delta Dunării.
Căile de acces către municipiul Tulcea sunt:
rutieră Bucureşti (DN2) - Hârşova (DN22A) - Tulcea – 343 km
calea rutieră Galaţi (DN2B) – Brăila (DN22) - Tulcea – 93 km
calea rutieră Constanţa (DN22) - Tulcea –125 km
calea feroviară Bucureşti – Tulcea -343 km
calea feroviară Constanţa – Medgidia –Tulcea – 144 km
calea navală:
curse clasice
Tulcea – Sulina – (3 h)
Tulcea – Chilia Veche – Periprava (4,50 h)
Tulcea - Sfântu Gheorghe (6h)
curse rapide
Tulcea – Sulina – (1,50 h)
Tulcea - Sfântu Gheorghe (2h).
Transporturile fluviale şi maritime de mărfuri şi călători se realizează prin intermediul porturilor Tulcea, Sulina, Sfântu Gheorghe, Isaccea, Chilia Veche, Măcin. Pe braţul Sulina şi în continuare pe Dunăre, până la Brăila, pot naviga şi vase maritime, fapt ce favorizează un intens comerţ de tranzit.
Deplasarea către zonele de agrement din Delta Dunării se face pe Dunăre, cu nave de pasageri, după programe orare stabilite (curse clasice şi curse rapide) sau cu nave de agrement private.
Judeţul Tulcea are pe teritoriul său Aeroportul „Delta Dunării” Tulcea, situat la o distanţă de 3 km de localitatea Cataloi şi la 15 km de municipiul Tulcea pe DN22. Aeroportul Tulcea este destinat uzului public şi poate fi pus la dispoziţia oricărui operator aerian in orice perioadă de timp cât este disponibil pentru aterizarea şi decolarea aeronavelor în traficul intern şi internaţional de pasageri, marfă şi poştă.