​Act de Cooperare Bilaterală

 - Înțelegerea de Cooperare între județul Tulcea din România și Raionul Soroca din Republica Moldova, semnată la data de 14 august 2018, la Tulcea și aprobată prin Hotărârea de Consiliul Județean nr. 66 din 20 aprilie 2018.

Istoricul parteneriatului

În contextul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire și având în vedere inițiativa Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, de a organiza campania „Centenar prin Înfrățire”, campanie de înfrățire a județelor din România și sectoarelor Municipiului București cu unități administrative-teritoriale similare din statele unde există comunități de români, Consiliul Județean Tulcea a hotărât să semneze o Înțelegere de Cooperare între Județul Tulcea din România și Raionul Soroca din Republica Moldova. Raionul Soroca este situat în partea de nord-est a Republicii Moldova și are în componență 68 de localități. Centrul raional este oraşul Soroca. Una dintre principalele atracții turistice este Cetatea Soroca. În perioada medievală Cetatea Soroca făcea parte dintr-un vast sistem defensiv al Moldovei. Ea a fost construită din lemn la trecătoarea peste Nistru pe locul unor fortificaţii mai vechi și a fost atestată documentar încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare. (1499).

Județul Tulcea și Raionul Soroca au mai multe puncte comune și similarități: existența zonelor deluroase și a celor două fluvii - Dunărea respectiv Nistrul - din punct de vedere geografic și de asemenea, similarități în ceea ce privește istoria, cultura, tradițiile și limba vorbită.

Având în vedere cele menționate relațiile de cooperare se vor dezvolta în următoarele domenii: cultură, educație și știință, sănătate, administrație locală, mediu, economie și investiții, știință și tehnologie, sport, turism etc. Ceremonia oficială de semnare a avut loc în data de 14 august la sediul Consiliului Județean Tulcea în prezența mai multe oficialități din județul nostru dar și ai unor invitați de la nivel central.​