Act de cooperare bilaterala
 
 
      Relatiile de colaborare au fost stabilite în perioada 1991-1992, când s-au pus bazele cooperarii din punct de vedere umanitar, economic, social, cultural.
  • Hotarârea Consiliului Judetean Tulcea nr. 72/21.09.2001 pentru aprobarea Conventiei de Cooperare între Consiliul Judetean Tulcea si Departamentul Aveyron, Franta;
  • Hotarârea Consiliului Judetean Tulcea nr.  17/25.02.2005 – pentru reglementarea relatiilor de cooperare între judetul Tulcea si departamentul Aveyron, prin încheierea unei noi conventii de cooperare;
  • Hotarârea Consiliului Judetean Tulcea nr.  68/29.05.2009 de aprobare a actului aditional la Conventia de Cooperare dintre Consiliul Judetean Tulcea si Departamentul Aveyron
 
Istoricul parteneriatului    
AVEYRON - FRANTA
 
      Aveyron este un departament din sudul Frantei, situat în regiunea Midi-Pyrénées. Este unul dintre departamentele originale ale Frantei create în urma Revolutiei din 1790.
      Relatia de colaborare cu Departamentul francez Aveyron, este una din relatiile cele mai vechi ale judetului Tulcea. Initiata în anul 1995, având la baza un plan de actiuni care face obiectul unui act aditional semnat în fiecare an. De-a lungul anilor, parteneriatul a evoluat, cunoscând mai multe etape, de la actiuni caritabile si schimburi culturale, la participari la evenimente comune importante.
În timp, actiunile au fost  sprijinite de Asociatia de Cooperare Aveyron–Tulcea, organism neguvernamental delegat al Consiliului General Aveyron, care, la cererea acestuia, pune în aplicare politica sa de cooperare descentralizata. La 21 noiembrie 1995, a fost creata Fundatia Agentia Judeteana de Dezvoltare Tulcea, având ca membri fondatori sunt Consiliul Judetean Tulcea si Camera de Comert, Industrie si Agricultura a Judetului Tulcea. De atunci, parteneriatul s-a amplificat, avându-se în vedere dezvoltarea relatiilor economice dintre judetul Tulcea si Departamentul Aveyron. A fost largita si sfera domeniilor de activitate.
În ideea împarasirii exemplelor de buna practica franceze, Consiliul Judetean Tulcea a solicitat în anul 1995 Departamentului Aveyron  sa trimita în judetul nostru un coopereant francez, a carei prezenta s-a dovedit a fi necesara pâna în anul 2002.
Anul 1998 a reprezentat un nou pilon de sprijin al relatiilor dintre CJ Tulcea si Departamentul Aveyron, fiind momentul în care a fost semnata o noua conventie de cooperare între organismele ce reprezinta cele doua administratii: Asociatia de Cooperare Aveyron - Tulcea/România si Fundatia Agentia Judeteana de Dezvoltare Tulcea.
În timp, au fost derulate actiuni concrete în domenii variate: cultura, istorie, arheologie, protectia copilului, biblioteci, intreprinderi mici si mijlocii.
Relatia dintre cele doua regiuni poate fi considerata un exemplu de buna practica, Departamentul Aveyron fiind în timp un promotor al judetului Tulcea atât în Franta, cât si  cadrul organismelor europene (AIRF).