Act de cooperare bilaterala
 
 
 
      
               Protocol de stabilire a relatiilor de înfratire dintre judetul Tulcea si orasul Suzhou din R.P. Chineza
               20 septembrie 1995
 
 
  Istoricul parteneriatului    
   
 
      În septembrie 1995, Consiliul Judetean Tulcea a semnat un Protocol de Înfratire cu Municipalitatea Suzhou din Republica Populara Chineza. Atunci s-a stabilit sa se dezvolte schimburile economice si comerciale si sa se amplifice relatiile de cooperare în domeniile economic, tehnico-stiintific, cultural, sport, sanatate, învatamânt.  
         Pe parcursul anilor au existat schimburi reciproce de delegatii, care au contribuit în bună  masură la adâncirea relaţiilor de colaborare şi la identificarea unor noi domenii de activitate, în care cooperarea este posibilă în beneficiul ambelor judete.
      În anul 2005, discuţiile dintre cele doua entitati au fost canalizate pe necesitatea definirii unor actiuni concrete de cooperare în domeniile economic, social, cultural si de sanatate.
      În anul 2009, o delegatie a judetului Tulcea a participat la o vizita de studiu a carei scop a fost schimbul de experienta cu omologii din China, fiind un schimb de bune practice.
      În anul 2010, o delegatie a CJ Tulcea a participat, la invitatia părtii chineze la sarbătorirea a 30 de ani de înfrătire între Suzhou şi Venetia. S-au purtat discuţii pe linia dinamizării relaţiei de cooperare dintre cele două regiuni, prin analiza oportunităţilor actuale, urmând a fi implementate actiuni concrete de cooperare.
      Din anul 2012 relaţia bilaterală cu Municipalitatea Suzhou din Republica Populara Chineza cunoaşte o intensificare a vizitelor reciproce, hotărându-se exploatarea dimensiunilor medicine tradiţionale chineze şi implementarea acestor tehnici străvechi şi în judeţul Tulcea. În acest sens, în luna septembrie a anului 2012, domnul Ge Huinan, directorul Spitalului de Medicina Tradițională Chineză din Suzhou,a efectuat o vizită tehnică la Tulcea  și a semnat Acordul de Cooperare cu Consiliul Județean Tulcea și SC Centrul Medical Tulcea.
      Pe 25 septembrie 2013, Centrul Medical C & T a fost inaugurat la Tulcea, în prezența doamnei Huo Yuzhen, Ambasador  al RP Chineze în România și a domnului Su Yanwen, Consul General al RP Chineze  la Constanța.
     Pe data  de 22  septembrie 2015, la Muzeul de Artă din Tulcea  a fost  inaugurată  expoziția “Drumul Mătăsii”. “Drumul mătăsii” este drumul comercial care pornea din China antică și conecta Asia, Africa și Europa,  prin care în urmă cu  2000 de ani mătasea din Suzhou a fost răspândită în toată lumea.
       În data de 22 iulie 2016, o delegație chineză condusă de dl. Cao Fulong, vicepreședinte, Congresul Popular Suzhou a vizitat Tulcea. La întâlnirea oficială au participat, de asemenea, excelențele lor, dl. Liang Caide și dl. Du Shunyi, consulul general, respectiv consulul RP Chineză la Constanța
      În perioada 7-10 august 2016 , ansamblul artistic SIP Yuanrong Teen Troupe din Suzhou a participat la cea de a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret “Peștișorul de Aur”. La ceremonia de deschidere a festivalului au fost prezenți și cei doi consuli de la Constanța.
Pe termen mediu şi lung, Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu,  şi-a exprimat dorinţa ca acestă relaţie bilaterală se devină mai concretă, mai eficientă din punct de vedere economic, în beneficiul ambelor parteneri.