Catalog-Item Reuse

La capătul unui drum ce depășeşte 2840 km de la izvoare, din Munţii Pădurea Neagră, şi până la Marea Neagră, Dunărea construieşte, de mai bine de 12.000 de ani, una dintre cele mai frumoase şi reprezentative delte din lume. Delta Dunării este a doua din Europa, ca mărime, după cea a râului Volga, şi a douăzecea din lume. Prin bogăţia peisagistică şi faună, în care păsările ocupă un loc important, Delta Dunării este din punct de vedere ştiinţific un adevărat laborator de formare a ecosistemelor deltaice.

Delta Dunării propriu-zisă este cea mai mare componentă a Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” şi are o suprafaţă totală de circa 4178 km pătrați, din care cea mai mare parte se găseşte pe teritoriul României, adică 3510 km pătrați, reprezentând circa 82%, restul fiind situată pe partea stângă a braţului Chilia, inclusiv delta secundară a acestuia, în Ucraina. Biodiversitatea în RBDD este reprezentată de un număr de 7280 de specii din care 2994 specii de floră și 4286 specii de faună.

Rezervația Delta Dunării rămâne, însă cea mai renumită pentru fauna ornitologică, fiind înregistrate în total 365 specii (în afara celor 520 de specii inventariate în toata Europa de Vest). Zona are o importanţă universală pentru cuibăritul multor populaţii de păsări cum sunt pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), pelicanul creţ (Pelecanus crispus) şi cormoranul mic (Phalacrocorax pygmeus). Se mai întâlnesc aici colonii importante de stârc lopătar (Platalea leucorodia) şi câteva specii cuibăritoare de vultur codalb (Haliaeetus albicilla).

Zona Deltei Dunării este un loc de popas major, atât de primavară cât şi de toamnă, pentru câteva milioane de păsări, în special rațe, barza albă (Ciconia ciconia) şi numeroase specii de păsări de pradă. În sezonul de iarnă, RBDD găzduieşte grupuri mari de lebede și gâşte, incluzând aproape întreaga populaţie de gâscă cu gât roşu (Branta ruficollis).

Mamiferele sunt reprezentate de 51 de specii, aparținând de 19 familii, acestea incluzând nouă specii de interes comunitar cum sunt vidra (Lutra lutra) şi nurca europeană (Lutreola lutreola). Alţi prădători sunt reprezentaţi de hermină (Mustela erminea), câinele enot (Nyctereutes procyonoides), vulpea (Vulpes vulpes) şi pisica sălbatică (Felis silvestris).

Acestea sunt numai o parte din motivele pentru care Delta Dunării trebuie să se situeze pe harta dezideratelor oricărui turist, fie el european, fie de pe alte continente. Rămâneți conectați la pagina de Facebook a Consiliului Județean Tulcea pentru a afla mai multe despre principalele obiective turistice din arealul deltaic!


Ultima modificare la data Thursday, January 2, 2025